Bäst i Test

Bästa bärselen 2020 - Bär ditt barn ergonomiskt och smidigt

Att bära sitt barn nära har i alla tider varit något väldigt naturligt för oss föräldrar, man vill ha sitt lilla knyte tätt, tätt intill. Vi har testat de bästa bärselarna och korat vinnarna.

Detta inlägg innehåller annonslänkar från Jollyroom, Babyland, Lekmer, Babyshop,

Detta är inte bara för att det är väldigt mysigt utan har även en mycket positiv inverkan på anknytning och har en lugnande effekt på stressnivå och hjärtrytm hos såväl bebis som förälder. Dock kan det bli både tungt och otympligt att alltid behöva bära barnet med sina armar, där kommer bärselen in i bilden som en räddare i nöden och är egentligen något som bör finnas i varje hem där man har ett litet barn.

Vi har valt att enbart ta med ergonomiska bärselar då det är det mest optimala för både dig och barnet. Ergonomin är otroligt viktig, dels för att barnets skelett och muskulatur ska ha korrekt placering men också för att du som förälder inte ska få ont i axlar, rygg eller höfter. Vi har i samråd med experter på barns ergonomi och fysiska utveckling därför tagit hänsyn till dessa aspekter för att ni ska få bästa möjliga guidning till ert köp.

Bärselen kan antingen vara ett komplement till barnvagnen eller som primärt “färdmedel”, många familjer väljer att endast använda bärsele av flera olika anledningar och ni kommer snabbt att förstå varför när ni väl har investerat i en. I princip alla vi haft kontakt med, såväl föräldrar som experter, anser att en bärsele är något man aldrig skulle kunna vara utan när man har små barn då den är otroligt smidig och kommer att underlätta er vardag markant. Vi på redaktionen kan också intyga detta då selen har använts flitigt till alla våra barn och vi älskar dem lika mycket som våra små.

Våra vinnare av bästa bärselen 2020

Mellan: Tula Free-to-grow bärsele

Tula är en av de stora favoriterna bland de som dagligen använder bärsele istället för barnvagn och rekommenderas av såväl experter som föräldrar och oss på redaktionen. Vi har själva valt Tula till såväl våra bebisar som lite större barn då deras Free-to-grow fungerar redan från nyfödd upp till ca. 20 kg och är därför ett optimalt val för dig som vill investera i en ergonomisk, snygg och hållbar bärsele som hela familjen kommer att älska. Tack vare dess justerbara design kan du använda den direkt på BB och ända tills dess att barnet är ca. 3 år. Detta är en av de överlägset bästa bärselarna som finns på marknaden och du som köper den kommer garanterat att bli ytterligare en passionerad Tula-älskare.

Den har ett brett höftbälte och vadderade axelband som ger stabilitet och skön avlastning för rygg och axlar samt en ergonomisk sittpanel så att barnets höfter och kropp får precis rätt placering oavsett ålder. Därför anser vi att Tula Free-to-grow är ett köp vi varmt vill rekommendera oavsett om ni ska köpa den till en nyfödd eller ett lite äldre barn.

Läs hela recensionen av Tula Free-to-grow bärsele

Bästa pris på Tula Free-to-grow bärsele

Jollyroom
1899 kr

Budget: Ergobaby Bärsele Embrace

Ergobaby Bärsele Embrace är en av de bästa bärselarna för din nyfödda bebis, med dess omslutande ryggpanel ger den en riktigt bra stabilitet och trygghet för barnet och har givetvis en ergonomisk sittpanel. Du som förälder får även riktigt bra avlastning för rygg och axlar med dess uttänkta design och den kräver inte många minuter för att snabbt ta av och på sig. Du behöver inte köpa till något spädbarnsinlägg som kan tillkomma om man köper andra selar utan kan direkt användas från det att barnet föds upp till ca. 11 kg. Detta är ett av de bästa valen du kan göra när du köper din första bärsele och vi vill varmt rekommendera denna då du även kan köpa den till ett riktigt bra och förmånligt pris om du inte vill lägga för stor summa när du testar att bära med sele för första gången.

Läs hela recensionen av Ergobaby Bärsele Embrace

Bästa pris på Ergobaby Bärsele Embrace

Babyland
799 kr
Jollyroom
799 kr

Premium: YEMA CLICK by Jeremy Scott Baby Carrier Wings

Denna prisvinnare är en av våra absoluta favoritselar på redaktionen, inte nog med att den är otroligt snygg med en design av Jeremy Scott, den är dessutom fantastiskt skön att bära för såväl dig som förälder som för barnet. Cybex är ett av världens främsta tillverkare av bärselar och YEMA CLICK är det självklara valet för dig som vill ha en ergonomisk bärsele i bästa kvalitén med skön avlastning för din rygg och ergonomisk sittpanel som justeras i takt med att ditt barn växer. Denna bärsele går att använda från nyfödd upp till två år då de flesta barn börjar vilja gå på egen hand. Ytterligare en fördel med denna selen är att du kan bära framtill, på ryggen och även på höften vilket gör att den lätt går att anpassa helt efter era önskemål och behov. Den går dessutom väldigt snabbt att ta av och på så den är optimal för såväl längre skogspromenader som när ni ska in lite snabbt och handla mjölk i närbutiken och därför vill vi varmt rekommendera YEMA CLICK till dig som vill ha marknadens bästa bärsele för dig och ditt barn.

Läs hela recensionen av YEMA CLICK by Jeremy Scott Baby Carrier Wings

Bästa pris på YEMA CLICK by Jeremy Scott Baby Carrier Wings

Lekmer
3499 kr
Babyshop
3499 kr

Att tänka på innan man köper bärsele

Det första man ska utgå ifrån när man köper bärselen är barnets ålder, vikt och längd. Detta är avgörande för vilken sele som kommer att vara bäst ergonomiskt anpassad för just ditt barn. Köper man exempelvis bärselen redan under graviditeten eller när barnet är nyfött måste man se till att selen har ett medföljande spädbarnsinlägg eller att den går att anpassa för spädbarn. Med de allra flesta selar kan man därefter ställa in selen utefter att barnet växer och därmed använda sig av samma bärsele upp tills dess att barnet är 3 år, dock finns det även så kallade “toddler”- bärselar och dessa är perfekta för lite äldre barn men inget man bör köpa till en nyfödd.

Men eftersom att ergonomi även är viktigt för dig som bär barnet är det bra att se till hur belastningen ligger med axelremmar och höftbälte samt att den har en stadig och skön vaddering. Bra är också att se till måtten på dessa om man exempelvis har en nättare och mindre kroppsbyggnad eller om man har en större kroppshydda och behöver kunna spänna ut dessa lite extra. Det bästa är dock att de allra flesta selar är mycket lätta att justera och om ni är två som kommer att bära barnet så går det väldigt snabbt att ställa in den efter just dig som bär för tillfället.

Skillnaden mellan olika bärselar

Viktigt att tänka på när man ska välja bärsele är i vilka sammanhang man kommer att använda den. En stor fördel med just bärsele jämfört med exempelvis bärsjal är att den går snabbt att klicka av och på, därför går den att snabbt slänga på sig när man ska in och handla eller bara springa ett ärende. Dessutom är det optimalt att även bära barnsele i hemmet, om din lilla bebis exempelvis alltid MÅSTE sova på sin mamma eller pappa, ja då sätter ni er lilla älskling i bärselen och kan därför fortsätta med matlagning, disk, träning eller vad ni än behöver göra.

Den största skillnaden mellan olika bärselar är hur du kan placera den, alltså framtill mot dig, på ryggen, på höften och framtill från dig och detta är något man får anpassa efter barnets behov helt enkelt. Men köper du en bärsele till en nyfödd är det alltid bäst att ha barnet framtill mot ditt bröst för att sedan låta barnet själv sakta utforska nya sätt att sitta, exempelvis ser din lilla otroligt mycket mer när hen sedan vill sitta på ryggen, något som dessutom är lättare ju äldre barnet blir då man klarar avsevärt tyngre vikt vid ryggbärande.

Sedan är material, design och utseende vad som kan skilja bärselarna åt, det vi dock vill tipsa om är att alltid köpa en sele som enkelt går att tvätta i maskin då det lätt kan bli fläckar av såväl läckande blöjor, matkladd eller vid förvaring i bil eller under vagnen.

Frågor och svar

Är det första gången som man ska köpa en bärsele kan det kännas svårt att veta vilken man ska välja och varför det är fördelaktigt med olika skillnaden och funktioner. Därför vill vi hjälpa er en bit på vägen genom att svara på de vanligaste frågorna, men en sak vill vi klargöra- oavsett vilken ergonomisk bärsele ni väljer så kommer ni garanterat att bli nöjda, det handlar om små skillnader och åldersanpassning och har ni klargjort detta, ja då är saken biff och ni kan välja och vraka mellan olika fantastiska modeller, designer och stilar.

När använder man en bärsele?

Detta är ytterst individuellt, vissa älskar att ha bärselen som primärt färdmedel och använder sig inte av barnvagn överhuvudtaget medan andra har den som komplement när barnet inte vill ligga ner i vagnen längre.

Något som vi på redaktionen och många andra föräldrar kan intyga är också att en bärsele verkligen kan vara en livräddare när man har ett barn med högt närhetsbehov, vid kolik och barn som inte kan sova själva i spjälsäng eller vagn. I och med att barnet får trygghet, värme och närhet lindras oro och oroliga magar drastiskt och kan därför rädda den tröttaste föräldern då barnet snabbt blir lugn och nöjd i bärselen och du kan slappna av och vila eller utföra sysslor som måste göras i hemmet eller iväg på stan.

Hur länge använder man en bärsele?

En bärsele kan användas så länge som man vill, precis som med en barnvagn. Bärselen är optimal för spädbarn och är ett otroligt smidigt sätt att även bära äldre barn upp till 4-5 år, bara man väljer en större eller justerbar modell för att ergonomiskt kunna bära barnet på ett skönt och smidigt sätt som varken belastar dig som förälder eller påverkar barnets höfter, rygg och ben negativt. Så helt enkelt så länge som ni vill och behöver.

Kan jag amma när barnet sitter i bärselen?

Svar ja, det är absolut möjligt och ett perfekt sätt att vara fri att röra sig, gå och kanske till och med diska eller laga mat samtidigt som barnet ammar. Detta är helt enkelt perfekt då många barn kan sitta klistrade vid bröstet och amma de första månaderna, då behöver du som mamma inte längre vara låst i soffan eller sängen dygnet runt för att amma utan kan komma ut, röra på dig och samtidigt ge barnet den näring och närhet som är så otroligt viktig den första tiden.

Kan båda föräldrar ha samma bärsele trots olika kroppsbyggnader?

Detta är absolut möjligt och en stor fördel med att ha just bärsele, eftersom att höftpanel och axelremmar alltid går att justera och anpassa snabbt genom enkla men robusta knäppen och spännen kan du som petit använda samma bärsele som den som är lite längre och grövre i kroppsbyggnaden. Många bärselar har dessutom tillbehör som extend-remmar om man behöver anpassa selen ytterligare och ni kan därför använda er av samma sele, även om man många gånger blir mycket sugen på att köpa varsin då det finns många härliga, sköna modeller som går att välja efter stil och smak.